Izložba “Biseri tuzlanske arhitekture” u saradnji sa Arhivom TK i Građevinsko-geodetskom školom Tuzla


U organizaciji Arhiva TK, MS Građevinsko- geodetske škole Tuzla , Društva arhivskih zaposlenika TK u okviru manifestacije „Dani evropskog naslijeđa“ , otvorena je izložba „Biseri tuzlanske arhitekture“.
U galerijskom prostoru Arhiva TK predstavljeni su panoi i makete značajnih tuzlanskih objekata, sakralni objekti koji su predstavljanjem pred publikom opet „oživjeli“ na jedan nezaboravan način.

Izložba je zainteresovala tuzlansku publiku koja je prisustvovala u velikom broju, a uključivala je predstavnike javnog i kulturnog života Tuzle, učenike tuzlanske gimnazije sa prefesoricama Adisom Mujezinović i Almom Berbić uz učenike JU Gređevinsko-geološke škole predvođene prof. Jasminkom Dropić.
Prisutnima su se obratili v.d. direktor JU Arhiva TK, mr.sc. Omer Zulić, direktor JU MS Građevinsko-geodetske škole Tuzla Kadrija Ibišević, učenica Alisa Tufekčić , jedna o autorica maketa tuzlanskih objekata na izložbi, gradonačelnik Tuzle dr.sc.Zijad Lugavić i pomoćnica ministra za kulturu Amela Mehmedović (u ime Ministarstva za kulturu, sport i mlade).

Na izložbi prisutne je pozdravio gradonačelnik gradonačelnik Grada Tuzle, Zijad Lugavić , te istakao da je izložba napravila prvi korak ka budućnosti s ciljem sjećanja na prošlost, na kojoj su predstavljeni svi važni objekti koji su izgrađeni u vrijeme austrougarske vlasti, ali mnogi su porušeni i nestali od tonjenja grada, a neki su ostali  među nama kao svjedoci tog vremena.

Direktor Arhiva TK,Omer Zulić je istakao, da je ova izložba prva u obilježavanju manifestacije Dana kulturnog naslijeđa i važna po uspostavljanju saradnje sa mnogim kulturnim ustanovama i školama . Projektom su predstavljeni: Behram-begova džamija, Saborni hram Uspenja  Presvete Bogorodice i Vladičin dvor, Rimokatolička crkva , te Franjevački samostan Svetog Petra i Pavla .Planiran je nastavak realizacije projekta koji bi obuhvatio mnoge druge značajne  tuzlanske objekte, kao što su Barok, Musala, Austrijska pošta, Hastahana i druge koje su ostavile trag u historiji Tuzle, naglasio je Zulić.

Prema riječima jedne od autorice izložbe, Hatidže Fetahagić, Arhiv je pripremio naučnu i arhivsku građu, a učenici Srednje građevinsko-geodestke škole Tuzla makete za sakralne i kulturno-istorijske spomenike jer su spomenici jedna od glavnih spona za postojanje i egzistiranje različitih kultura unutar jedne društvene zajednice.
Izložba „Biseri tuzlanske arhitekture“ biće postavljena na Sonom Trgu Tuzla u Izložbenom prostoru JKP „Saobraćaj i komunikacije“.